miercuri, 5 septembrie 2007

Ritorna vincitor

Singurul fiu al unei mame sarace asculta mereu vestile despre razboi. Era asa de convins de utilitatea acestui lucru, incat nici cand mama sa a plans cu cerul si pamantul si s-a rugat de el sa nu plece, acesta n-a ascultat.

Mama i-a spus: "Fiule, dar noi suntem saraci de moarte iar tu ne lasi ca sa pleci la razboi?" Acesta n-a avut nici o tresarire si a replicat: "Trebuie sa fiu de folos si sa ma pun in sluba acestei cauze nobile!" Si aceasta a fost ultima lor discutie.

La plecare fiul a mai intrebat doar atat: "Incotro e Nordul?" Mama si-a ridicat o mana slaba in aer, aratand spre orizont si apoi a facut un pas sovaitor inspre fiul ei, incercand sa-l imbratiseze de ramas-bun, dar acesta deja o luase din loc cu pasi hotarati.

Din pragul casei lor, mama se uita la fiul ei cum se departeaza, descult, cu mantia plina de gauri, cu lama sabiei scurte tocita si ii striga cu glas bland: "Ritorna vincitor!" Fiul se intoarse din drum si isi flutura in aer spada scurta.

Ea nu reusea sa ii desluseasca trasaturile fetei, dar asa cum statea in asfintit, inconjurat de o lumina fantastica, el ii parea foarte frumos.

Niciun comentariu:

 

Blog Counter