miercuri, 14 noiembrie 2007

Viata ca o cursa

Am vizionat azi-noapte, pe TVR1, filmul Running, din 1979, cu Michael Douglas in rolul principal. Michael Andropolis e un om care a dus o viata normala. Adica a dat la vreo doua facultati si nu a terminat nici una, a inceput cateva afaceri si le-a abandonat pe toate, a avut cateva servicii din care a fost dat afara mereu, si-a facut o familie si acum se afla in divort. Viata i-a dat mereu suturi in fund, dar asta nu l-a impiedicat pe Michael sa alerge inainte.

Sigurul lucru care i-a placut cu adevarat, a fost sa alerge. Acum Michael are 34 de ani si cum nu mai are aproape nimic din ceea ce ar fi trebuit sa aiba, are timp sa se dedice si singurului lucru care l-a pasionat. Si isi propune nici mai mult nici mai putin decat sa reprezinte USA la Olimpiada de la Montreal, ca maratonist.

Povestea este interesanta din prisma curajului acestui om, de a fi ceea ce isi doreste cel mai mult, si nu ceea ce asteapta altii de la el. E extrem de complicat sa alegem drumul cel mai lung si mai greu in viata, iar nu pe cel mai batatorit. Dar e si foarte frumos. Michael din pacate are o frica de esec, care de multe ori il blocheaza si il face sa abandoneze multe dintre cursele in care viata il antreneaza.

Michael e un idealist, dar nu si un inconstient. Situatiile in care ajunge il revolta si pe el. Drept dovada criza de nervi de la ghiseul de unde Michael se duce sa isi ia somajul, in timpul careia ni se serveste si o replica celebra. Cand omul cere un creion ca sa completeze formularul, micul birocrat solicitat ii spune: Nu inteleg cum puteti, voi oamenii astia, sa veniti fara creion la voi. Iar Michael ii replica invariabil:"Life's a bitch!"

Filmul este captivant, nu o sa va spun daca Michael si castiga Olimpiada, si emotionant, aruncand o lumina puternica pe relatiile interumane. Recomand sa fie vazut in cuplu. De altfel, v-as adresa o intrebare, sugerata de o secventa din film: Cand ati fost ultima oara la un concert in aer liber, deci cu intrarea gratis, impreuna cu iubita sau cu iubitul?
Asa cum spune si Michael, uneori in viata nu ai nevoie de foarte multi bani, si nici de o slujba foarte buna ca sa fii fericit. E posibil sa fii fericit si cu mai putin.

Niciun comentariu:

 

Blog Counter