sâmbătă, 24 noiembrie 2007

Geniul latent

Aseara ma uitam pe National Geographic, plina de semnul intrebarii, cum un cercetator de la Universitatea din Sidney a concluzionat ca toti suntem geniali, doar ca nu ne manifestam in acest sens dintr-un simplu motiv. Anume acela ca ne uitlizam emisfera stanga a creierului, cea care produce o gandire logica, conceptualizata, a ridicarii de la detalii la viziunea de ansamblu, pentru a descrie si intelege lucrurile. Acest fapt inhiba activitatea emisferei drepte, unde s-ar localiza geniul. Geniul fiind acel tip de observare a realitatii in detalii, de indreptare a atentiei si spre stimuli secundari, nu doar spre cei principali, "evidenti", si care ne permite sa ne exprimam artistic, eliberand imaginatia de acele "pre-judecati", de tirania unui anumit tip de "ratiune" si asa mai departe.

Tipul a dezvoltat in acest sens si un mic device. Un aparat cu un suport pentru barbie, ca al oftalmoscopului, cu o cutie neagra ce se lipea de tampla stanga prin care erau induse impulsuri magnetice in creier, cu menirea de a-ti perturba activitatea emisferei stangi. Teoria era logica: daca inhibi emisfera stanga, o dezinhibi pe cea dreapta. Zis si facut. Subiectii voluntari ai studiului, primeau timp de vreo 30 de minute socuri magnetice in cap. Nu simteau nici o durere, doar muschii fetei faceau o grimasa si maxilarul le clantanea (pentru asta era suportul de barbie).

Dupa primirea socurilor, oamenii repetau niste teste, facute si inaintea aplicarii tratamentelor, si la sfarsit se comparau rezultatele, conform metodei "inainte si dupa". Rezultatele erau destul de bune, trebuie sa recunosc, si cercetatorul (care pun pariu ca avea propriul lui device acasa, cu care isi tragea socuri magnetice in cap ori de cate ori vroia, pentru ca era foarte expansiv, cu o sapca intoarsa intr-o parte si o fata undeva intre einstein si bugs bunny) declara bucuros ca in 40% dintre cazuri diferentele au fost marcante. Speranta lui era sa breveteze in curand un astfel de aparat, portabil, si cand iti vine cheful il pui pe cap si Paf! esti o balerina! sau Paf! esti pictor!


Revenind la indivizii cu aptitudini speciale, numiti in lumea medicala "savanti", ei bine, dupa toate aparentele, fiecare dintre acesti oameni, au avut din nastere o "anomalie" a aparatului nervos central, sau au dobandit-o in timpul vietii (in urma unui accident vascular, ori a unui accident mecanic, cum ar fi primirea unei lovituri la cap). Asa se explica unele comportamente si manii, grafomanii, pictatul excesiv, sentimentul ca daca nu te defulezi artistic iti vine rau fizic, etc. etc. Se pare, de asemenea ca, studierea creierelor acestor "savanti" ne-ar putea ajuta sa descifram mai multe despre creierele ordinare (cu sensul de obsinuit, comun). Pana acum, "savantii" sau "geniile" cum erau numiti, (desi cercetatorii par sa prefere utilizarea termenului de geniu mai degraba in relatie cu o proprietate a unui om ( a avea geniu)), erau considerati cazuri unice, aparute "accidental", si care trebuie luate ca atare deoarece ele nu pot genera un tipar, o regula, o teorie, o paradigma.

Sigur ca regandirea teoriilor despre "savanti" dar si despre creierul "obisnuit" produce o serie de intrebari si ipoteze de lucru noi. De exemplu, daca toti posedam geniul, de ce totusi el este mentinut intr-o stare latenta? Daca am putea sa il activam, ar fi un lucru bun, de dorit, sau ar putea avea si alte efecte nedorite? (oare toti ne-am manifesta impulsurile prin arta sau unii si le-ar manifesta prin alte mijloace, eventual violente?) Si o intrebare la care ma duce gandul pe mine ar fi, oare cati "savanti" am tratat pana acum, cu medicamente psihotrope, si cate capodopere am impiedicat astfel sa apara? Unii oameni care isi descopera aceste manifestari noi, in urma unor anomalii sau a unor accidente refuza deliberat tratamentul. Ceea ce mi se pare rezonabil (de la avoir raison). Cum ar fi, de exemplu, daca maine, v-ati trezi si ati putea picta ca Picasso? Sau ati putea canta ca Pavarotti? Sau ati putea scrie ca Proust? Nu ar fi oare acela paradisul? V-ati mai dori sa iesiti din el? Asta pe langa faptul ca ati deveni multimilionari, ca rezultatul al comercializarii operelor de arta.


National Geographic Channel, My Briliant Brain

Niciun comentariu:

 

Blog Counter