duminică, 25 noiembrie 2007

"Hai sa emigram in America-ca-ca" (Vama Veche)

Orasul tacerii (Bordertown) este un film despre America corporatista, care este ocupata. Ea este ocupata cu saparea de gropi. Da, ati auzit bine. E vorba de gropi comune, in care ajung femeile mexicane, angajate sa lucreze pentru 5 dolari pe ora in fabricile construite de americani, in orasele aflate de-a lungul granitei cu Mexicul. Unul dintre aceste orase este Juarez. Din pacate, aici izbucneste un val de violuri si crime in serie, ale caror autori sunt mai multi psihopati, si asta face ca in scurt timp peste 5000 de femei sa fie omorate, alte cateva sute sa fie date disparute si lantul ororilor sa continue. Statul mexican nu vrea sa auda despre probleme cu mai marii vecini americani, care varsa bani in buzunarele politicienilor lor, in plus e mai ieftin sa musamalizezi o problema decat sa incerci sa o rezolvi. Americanii refuza categoric sa le asigure paza angajatelor din fabrici, ei fiind prea preocupati cu exploatarea lor feroce. Mexicanii sunt ieftini, multi si nu conteaza.

Si atunci, o jurnalista americana (Jennifer Lopez) porneste spre unul dintre aceste orase, cu scopul de scrie un articol despre asta. Ea crede in mod naiv ca adevarul exista, ca poate fi descoperit si ca scoaterea lui la iveala poate sa indrepte lucrurile. In acelasi timp, odata ajunsa pe taram mexican, jurnalista isi descopera (si aici filmul o cam ia pe aratura, dupa parerea mea) radacinile negate pana atunci (tipa era mexicana, parintii ei fusesera ucisi si ea fusese adoptata de o familie americana), dar si o veche iubire neimplinita, ziarist si el (Antonio Banderas, pe care, nu stiu cum si de ce, il parasise in culmea pasiunii, ca sa isi urmeze, nu-i asa, cariera).

In tot cazul, nimeni nu vrea sa publice adevarul. El ar dauna economiei de tip corporatist american, si in ciuda eforturilor si protestelor ei, tentativa de restabilire a legii si ordinii esueaza. Cum ar veni, exista doua tipuri de legi: alea pentru saraci, si alea pentru bogati, vorba unuia dintre personajele din film. Cei bogati scapa intotdeauna nepedepsiti. Sigur ca pentru a deveni bogat, foarte bogat, trebuie sa ai anumite calitati. Cum ar fi aptitudinea speciala de a calca pe cadavre, uneori la propriu.

Filmul mi s-a parut a fi bunicel, el fiind desigur amplu sustinut de tragismul povestii pe care o nareaza. Minusurile filmului sunt faptul ca Antonio Banderas moare:P si faptul ca are un sfarsit cam neclar: 30% happy end, restul ceata. Un pic de adevar se face (unul dintre criminarli ajunge la proces, doar unul), si Jenny se stabileste in Juarez, unde preia ziarul pe care il conducea marea dragoste a vietii ei.

Problema pe care mi-o ridica acest film este una forte grava, care merita suficienta atentie si timp: daca, spre exemplu, statul promite siguranta si el nu livreaza, ramane sa ne facem siguri dreptate. Si atunci, oare ce fel de vremuri ne asteapta?


Bordertown, 2006, regia Gregory Nava, cu Atonio Banderas, Jennifer Lopez.

Niciun comentariu:

 

Blog Counter