luni, 3 decembrie 2007

Lasati orice speranta, voi care intrati! (Divina Comedie)

Asa imi imaginez ca ar trebui sa stea scris pe poarta de intrare a orasului pacatelor*. Actiunea filmului se desfasoara intr-un oras al sufletelor corupte (diluate sau absente, cu totul). Pentru mine a fost dragoste la prima vedere. Justitiari chinuiti de tot felul de probleme(unii sunt schiozofrenici, altii au stari confuze si nu reusesc sa distinga intre faptele reale si inchipuire, si acum vorbesc de baietii buni), si care alearga prin oras impartind dreptatea cu mitraliera, pistolul sau toporisca, pretutindeni in jurul lor. O multime de femei voluptoase si ispititoare, uneori mortale, la sensul propriu. Putem urmari trei povesti, avand in rolul principal trei justitiari, care ucid pentru a pedepsi, pentru a razbuna ori pentru a nu fi ei insisi ucisi. Atrocitatile sunt comise aproape cu seninatate, de ambele parti. Raii (psihopati care practica fie canibalismul-Kevin(Elijah Wood)-, convinsi fiind ca mancand trupurile unor femei, le mananca si sufletul, fie pedofilia, altii avand hobbyuri mai soft; ei doar iubesc sa bata femeile) primesc ceea ce merita. Pedepsele sunt aplicate metodic, justitiarii dand dovada de multa imaginatie in scornirea si punerea lor in aplicare.


Boys city
Primul dintre eroi este John Hartigan (Bruce Willis), un detectiv care si-a facut datoria onorabil si e pregatit de pensionare. Singura lui problema e ca nu se poate opri. Ultima lui misiune e de a o salva pe micuta Nancy din bratele unui pedofil -Yellow Bastard sau Roark Jr. (Nick Stahl)-, care intamplator este fiul celui mai puternic om din oras. Hartigan il mutileaza si crede ca il ucide. Povestea ar fi trebuit sa se incheie aici. Hartigan e pus sub acuzare si codamnat la multi ani de puscarie. Singurul lucru care il impiedica sa se sinucida si il ajuta ca mearga mai departe sunt scrisorile lui Nancy, cu un continut vag dar pretios pentru fostul politist. Intr-o zi scrisorile inceteaza sa mai soseasca, iar Hartigan trebuie sa afle ce s-a intamplat cu Nancy.

Al doilea justitiar este Marv (Mickey Rourke). El n-a avut o viata prea usoara. Este urias si feroce, chipul ii este mutilat de cicatrici si nici o femeie nu se poate indragosti de el. Pana intr-o noapte, cand Goldie (Jame King) intra in viata lui. Marv are o latura ascunsa, tandra. In plus, faptul ca este impunator ii da un sentiment de siguranta. El o poate apara. Prima lor noapte de dragoste e si ultima. Marv se trezeste langa o Goldie lipsita de viata. Mai mult, toata treaba fusese o inscenare si acum are si nenorocita de politie pe urmele lui. Asa incepe misunea lui de a razbuna moartea singurei femei care l-a iubit.

Al treilea justitiar, Dwight (Clive Owen), are o misiune grea. El doreste sa protejeze femeile pe care le iubeste. Acestea sunt prostituate si activeaza in zona numita Old Town, pe care pana la un moment dat reuseau sa o controleze. Din nefericire, pretul acestui control e uneori cam scump. Femeile din Old Town trebuie sa se mai si antreneze, asta asa, ca sa nu-si piarda exercitiul omoratului. Una dintre victime e un politist decazut, mare bataus de femei, pe numele sau Jackie Boy (Benicio del Toro). Aceste amazoane urbane, imbracate in piele, cu ciorapi de plasa si tocuri de 20, sunt conduse de Gail (Rosario Dawson). Ea este marea slabiciune a lui Dwight, un flirt care dureaza de ani de zile. Pentru ea ar fi in stare de orice. Chiar sa isi puna in cap toata politia si mafia din Sin City. E timpul pentru the big fat kill.

The city
Sin City e un oras intunecat, carbon black, in care e intotdeauna noapte. Pelicula este alb-negru, dar uneori apar accente de rosu sau de galben, reflectand o bezna a sufletelor ce ratacesc prin ea. Un oras periculos, dar irezistibil. Aici se da necontenit o lupta pentru salvarea ultimului gram de bine ramas, intruchipat de inocenta unei copile sau de o iubire ramasa neimplinita. Prin oras se perinda pe rand justitiarii, criminalii, prostituatele si politistii. Barbatii sunt puternici, neinfricati. Aproape toti poarta mantii, in acest caz pardesie. Ele flutura frumos din postproductie, intocmai ca in benzile desenate. Marv e celebru pentru replica lui obsesiva: "That's a nice coat!". In oras strazile sunt serpuite, marcate de garduri, luminile orasului sunt slabe in departare. Uneori ploua, cu o ploaie luminoasa, perfecta sa redea tranzitia dintre cadrele comic books-urilor. Interioarele sunt de cele mai multe ori de puscarie, de baruri sordide de streap tease, sau ferme unde se petrec mutilari si atrocitati ale caror autori sunt psihopati. Cum spune o zicala a lui Edward Flanagan: "There are no bad boys. There is only bad environment(...)". Binele nu triumfa intotdeauna. Dar razbeste de dedesubt din cand in cand. Asta poate si pentru ca in Sin City nu e de ajuns sa condamni raul. Trebuie sa il infunzi, sa il starpesti, sa il curmi si sa il cureti. Chiar daca asta inseamna de cele mai multe ori combaterea raului prin mijloace violente.


Un film extravagant, pentru ca este filmat digital, un film extraordinar, pentru ca reuseste sa reproduca aproape exact benzile desenate dupa care e facut (semnate de Frank Miller), un film pentru cunoscatori dar si pentru neavizati. Asa as rezuma comentariul filmului Sin City, un regal al efectelor speciale si al tehnicilor de postproductie, un festin vizual, un altfel de film.

*Sin City, 2005, regia Frank Miller, Robert Rodriguez, Quentin Tarantino, cu Bruce Willis, Mickey Rourke, Benicio del Toro, Clive Owen, Nick Stahl, Elijah Wood, Brittany Murphy, Jame King, Jessica Alba, Rosario Dawson, Devon Aoki

2 comentarii:

Anonim spunea...

Cu siguranta unul dintre cele mai bune filme vazute vreodata, din nenumarate motive. Felul in care lumea din comixurile lui Miller a fost transpusa pe ecran... Excelent, pur si simplu excelent.

Si o prezentare pe masura filmului, pentru care iti multumesc. A fost o placere sa o citesc.

mariuca macovei spunea...

Ma bucur ca am scris pe masura asteptarilor tale. Filmul m-a suprins si cu atat mai tare m-am bucurat de el.

 

Blog Counter