miercuri, 24 februarie 2010

Un fel destept de mancare






Te-ai intrebat vreodata de ce romanii nu au inventat de-a lungul istoriei culinare un fel de mancare extra hranitor, care sa poate fi facut repede si luat la pachet? Italienii s-au gandit la o pizza impaturita, ca sa nu iti cada ingredientele pe jos (calzone), sud-americanii se pare ca au inventat empanadas, o placinta cu de toate si asa mai departe.

Prima data cand am mancat empanadas erau facute chiar in casa unui chilian. Si erau foarte bune. Ca sa faci acest fel de mancare iti trebuie cam 1 kilogram de carne tocata (amestec de porc cu vita), chilli, boia iute, sare, piper, un ardei gras rosu, o ceapa, 2-3 catei de usturoi, o legatura de patrunjel, ulei de masline extravirgin. Asta e doar umplutura. Aluatul poate fi cel mai simplu pe care il poti face, de paine, de pizza, de orice fel. Conditia e sa contina faina, apa (eu am pus lapte), 2 linguri de smantana (poti folosi unt), 3 galbenusuri, sare, drojdie uscata, ulei. Si daca a crescut jumatate de ora la caldura, poti sa-l lasi la frigider dupa asta inca minim 2 ore. Va fi si mai fraged. Iar pentru finisare vom folosi un ou batut cu putin lapte, un strop de zahar, si un cub de unt topit, inainte de a le da la cuptor, preincalzit la 175 grade.

Ei bine, ca sa faci empanadas, practic calesti in tigaie umplutura, apoi rulezi foi din aluat, le imparti in patrate, le umpli cu carne, mai pui cate una-doua masline (fara samburi, daca nu vrei sa le faci vreo farsa cruda prietenilor:)), sau cate o boaba de strugure, o felie de ou fiert tare, impaturesti patratul pe diagonala (rezulta un triunghi), presezi marginile cu o furculita si coci bomba asta calorica. E gata cam in 15 minute. Nu uitati sa le acoperiti cu un prosop cand le scoateti. Daca se odihnesc astfel, aluatul se va fragezi suplimentar.

Sunt foarte bune si toti prietenii va vor iubi ca ati gatit ceva asa de gustos. Problema e ca va ia cam o jumatate de zi sa le coaceti. Incercati sa pregatiti aluatul si umplutura cu o zi inainte, pentru ca ele sunt mai bune dupa 24 de ore de stat la frigider. Si nu o sa mai para asa de time consuming procesul. Noi le mancam cu ketchup extrapicant, ni le luam la serviciu, mai ducem la pachet cand mergem in vizita. Foarte hranitor si delicios:)

P.S. Voua nu vi se pare ca foaia aia de aluat seamana cu harta Romaniei?:)))) Just kidding:)

Niciun comentariu:

 

Blog Counter