luni, 1 februarie 2010

"Fun is not overrated"



Replica din titlul postului ii apartine personajului jucat de Meryl Streep. Ok. Ea vrea doar sa se distreze facand filme usoare, amuzante, care nu iti dau prea multe batai de cap? Atunci asa sa fie! Meryl e fermecatoare in rolul lui Jane, femeia matura, mama a trei copii care au pornit fiecare pe drumul sau, inca plina de viata si de pasiune pura, care vrea sa isi traiasca la maxim cea de-a doua tinerete. Mi-a placut ca Jane nu este atat de fals suspendata intr-o lume care nu exista (cum sunt fetele din Sex and the City pe care nu le vedem mai niciodata la serviciu, ci toata ziua ba in cafenea, ba la shopping, ba la restaurant). Nu. Jane este o femeie de afaceri cu propria bakery, innebunita dupa gatit, care face fiecare masa pentru musafiri de la zero, si cand nu poate sa doarma noaptea pune masina de facut inghetata la treaba. Mai are si o trauma de depasit, divortul de Jake, interpretat de Alec Baldwin.

Jake este prototipul masculului american, dupa tiparul "cel mai dorit burlac in viata". Desi la fel de in varsta ca si Jane, are o sotie cu mult mai tanara si feroce, care il cam "piloteaza", el conduce doar masina sport cu 2 locuri. Parul grizonat, banii si puterea fac ca varsta sa fie de fapt justificarea acestui mod de viata, certificatul dobandirii statusului sau. Si asta nu il impiedica cu nimic, ba dimpotriva, il legitimeaza sa agate si sa insele. Asta a dus la finalul casniciei si imbarcarea lui Jane intr-o viata de singuratate (divortata de 10 ani) si a lui Jake intr-o noua casatorie.

Pana aici totul decurge tipic, nicio surpriza. Marea rasturare de situatie vine insa atunci cand, plecati la New York pentru petrecerea de absolvire a fiului cel mai mic, cei doi se trezesc singuri in restaurantul hotelului. Din aducere-aminte in aducere-aminte, si din pahar de vin in scoth si sampanie, cei doi se distreaza si se lasa dusi de val pana in patul camerei de hotel. Situatia inedita e ca Jane e amanta fostului ei sot. Prinsa la mijloc intre trecut (casatoria cu Jake, familia lor cu cei trei copii, tot ce au insemnat acei ani impreuna), prezent (posibili alti pretendenti-Steve Martin este Adam, un arhitect sensibil si amuzant care se apropie de Jane in timp ce ii face planurile pentru extinderea casei), si viitor (reconcilierea cu trecutul si mersul in sfarsit mai departe), Jane se complace o perioada in ipostaza de amanta. In cele din urma, ratiunea si binele inving, atat Jane cat si Jake realizeaza ca nu are niciun sens sa se mai complaca intr-o drama de dragul a ceea ce a fost, intrucat ei nu sunt compatibili pur si simplu. Ok. Nu vreau sa simplific foarte tare dar nici nu vreau sa ma apuc de povestit cadru cu cadru acest film.

Cert este ca It's complicated* este un film frumos, cald, amuzant, cu actori foarte talentati in roluri poate nu spectaculoase, dar in fond, mie imi lipsesc si aceste filme care sunt "ca in viata". Iar situatia din acest film te face sa te gandesti ca asa ceva ar putea sa se intample si in viata ta, sau a prietenei tale, and so on. Mai mult, ideea ca dragostea este posibila si la varsta a treia ma incanta in egala masura. Viata nu se termina nici la 30 de ani, nici la 40 si se pare ca nici la 50. Asta daca traiesti ca un om implinit. Mi-a placut cat de mult se aranja Jane, odata ajunsa in ipostaza de amanta, cum isi cumpara rochii rosii si purta pantofi cu toc la cina, faptul ca flirta cu multa gratie. Era seducatoarea perfecta. Sex-appeal-ul nu are varsta. E bine de stiut:) Daca nu ma credeti, priviti-o pe Meryl.

* It's complicated, 2009, in regia lui Nancy Meyers, cu Meryl Streep, Alex Baldwin, Steve Martin.

Niciun comentariu:

 

Blog Counter