marți, 16 februarie 2010

Sa ne gatim si sa gatim:)


Ce nu se consuma indeajuns de mult in bucataria tipic romaneasca sunt evident ingredientele cu provenienta exotica. Cine isi aduce aminte cand a mancat ultima oara avocado? Eu incurajez diversificarea si fuziunea, si am gatit ieri o salata de pui cu avocado, masline, branza de burduf, un catel de usturoi, gogosar, rosii cherry, ulei de masline extravirgin si rezultatul a fost minunat. Mai puteti folosi avocado in guacamole, acel sos mexican pentru chipsuri si nu numai, dar si simplu, feliat in sandvisuri, shakeuri, deserturi, orice fel de salata, cu omleta etc. Ca argument pro va dau informatiile nutritionale ale acestui fruct:

Nutritional value per 100 g (3.5 oz)
Energy 670 kJ (160 kcal)
Carbohydrates 8.53 g
Sugars 0.66 g
Dietary fiber 6.7 g
Fat 14.66 g
saturated 2.13 g
monounsaturated 9.80 g
polyunsaturated 1.82 g
Protein 2 g
Thiamine (Vit. B1) 0.067 mg (5%)
Riboflavin (Vit. B2) 0.130 mg (9%)
Niacin (Vit. B3) 1.738 mg (12%)
Pantothenic acid (B5) 1.389 mg (28%)
Vitamin B6 0.257 mg (20%)
Folate (Vit. B9) 81 μg (20%)
Vitamin C 10 mg (17%)
Calcium 12 mg (1%)
Iron 0.55 mg (4%)
Magnesium 29 mg (8%)
Phosphorus 52 mg (7%)
Potassium 485 mg (10%)
Zinc 0.64 mg (6%)


Si ca fapt divers, o bucatica de informatie trivia interesanta: the word 'avocado' comes from the Nahuatl word ahuacatl ('testicle', a reference to the shape of the fruit)(via Wikipedia).

Pentru ca e un fruct ce provine din fascinanta America centrala, m-am gatit in cinstea acestui fel de mancare cu o pereche de cercei incendiari.


Asa ca va invit si pe voi sa va gatiti frumos si sa gatiti gustos. Pofta buna!

Niciun comentariu:

 

Blog Counter