marți, 26 ianuarie 2010

Don't trouble trouble 'till trouble troubles you





Comediile pot fi si negre, pline de situatii sumbre. Rasul provocat de ele nu e unul plin si sanatos, ci mai degraba retinut, prudent. Cand cheful de a viziona o comedie nu-ti da pace, alege ceva cu care stii ca mergi la sigur. Pentru mine acel ceva e reprezentat de orice film al fratilor Coen: Joel si Ethan. Asta de cand mi-a picat cu tronc Marele Lebowski. E ceva in filmele lor care ma atrage invariabil: o atentie la detalii pana la manie, o galerie de personaje de la periferia imaginatiei noastre, un cocktail de situatii bizare conduse totusi de un fir logic fara cusur. Mai mult, cei doi reusesc sa spuna povesti foarte frumoase si au o predilectie pentru temele profunde ale vietii. Ei sunt un fel de Charlie Kaufman in varianta light.

Probleme? Ei bine, da. Pe bietul Larry Gopkin, un om cat se poate de serios*, profesor de fizica, sot, frate, tata a doi copii in viata sa tipica si onesta de evreu american, tocmai urmeaza sa-l napadeasca toate problemele posibile. Sotia adulterina vrea sa divorteze si sa-l dea afara din casa, fratele distrus, fara slujba cu viciul jocurilor de noroc si lipsit de activitati sociale ii aduce din cand in cand politia pe cap, fata mai mare e vesnic la mall sau asteapta sa se spele pe par, iar mezinul familiei e un mic delincvent, fumator de iarba si neinteresat de scoala. Nici profesional nu o duce mai bine. In pragul prelungirii contractului de angajare, un student corean ii pune pe birou un plic cu mita pentru o nota de trecere, taicasu il ameninta cu un proces fie ca ia mita, fie ca nu, vecinul fanatic ii mananca treptat din proprietate, ridicand constructii noi pe peluza sa. Sa numaram. Pana acum sunt 4 procese juridice: unul de divort, unul pentru apararea proprietatii, unul pentru fratele vicios, si unul cu tatal coreanului. Urmeaza a treia ramificatie: datoriile. Neajunsurile financiare il acapareaza, fortat acum sa locuiasca la motel, sa achite note de plata catre avocati, sa isi intretina familia and so on.

Viata lui Larry nu e fun deloc. Parea linistita si banala. Dar acum e oribila si datatoare de cosmaruri. Incercand sa gaseasca un sens in toata povestea asta si sa-si regaseasca linistea, bietul Larry merge la rabinii din comunitate. Sfaturile lor insa nu il ajuta deloc si nu ii ofera nici un fel de ghid concret in deciziile pe care trebuie sa le ia. Confruntat cu incertitudinea in fiecare minut al vietii (una dintre temele predilecte ale cursurilor sale de fizica), si cu constiinta faptului ca orice decizie are consecinte pe care nu le poate anticipa, Larry se hoataraste totusi sa calce stramb, in afara regulii generale a moralitatii. Intr-un final cand toate par sa se aseze inapoi in matca lor (amantul nevestesii moare si ea e nevoita sa se reintoarca la distrusul de Larry, fiul trece cu brio peste bar mitzvah, este aprobat pentru inca 10 ani de profesorat etc.), primeste un telefon de la medicul de familie. Viata e complicata si are multe aspecte, pe care Larry nu le poate stapani, prevedea, controla. In fata relativitatii vietii insesi, religia nu mai poate fi un indrumar valabil, functional.

Trebuie sa va spun ca eu am ras copios la acest film, mai mult launtric e drept. M-a impresionat distributia unor actori geniali, cvasinecunoscuti dar de o expresivitate cu totul iesita din comun, si ma fascineaza acuratetea decorurilor si a costumelor unei Americi din anii 60-70. Recomand cu caldura acest film si cu mintea limpede, nu doar cunoscatorilor, ci si neofitilor:)


*A serious man, 2009, regia Joel and Ethan Coen, cu Michael Stuhlbarg, Richard Kind.

5 comentarii:

tavi spunea...

Foarte, dar foarte bine ai scris!

mariuca macovei spunea...

foarte dar foarte elogioasa e aceasta remarca, dar si foarte subiectiva, zic:))))

hedwig spunea...

@tavi,subscriu!
@mariuca,in caz ca nu ai vazut Burn after reading,ti-l recomand!produs 100% al fratilor veseli:)

mariuca macovei spunea...

hedwig, senchiu veri maci:) burn after reading vazut de circa 3 ori, placut, votat funny:) dar e incredibil de credibil brad pitt in rolul idiotului incurabil acolo:) si nici cu george nu mi-e rusine. care vad ca s-a pus pe filmat comedii in serie:) vezi the men that stare at goats:)

hedwig spunea...

brad pitt,in rolul ala,a fost o revelatie pt mine:))))i s-a potrivit manusa.....de cate ori dau filmul pe hbo,il revad :D
cat despre men that stare at goats...suna bine.......o sa-l vad;)

 

Blog Counter