luni, 10 mai 2010

Lumea e mare, iar salvarea se ascunde dupa colt*


Un titlu lung ce-i drept si te-ai intreba daca dupa colt te asteapta cumva salvarea, masina obisnuita in cazul unor tragedii de regula, care sa te ia si chipurile sa te repare. Cam asa e si cu filmul acesta, numai ca de data asta salvarea era de forma unui bunic cam nebun, impatimit jucator de table, bulgar nonconformist si aprig dizident al regimului comunist, biciclist si degustator de vinuri.

Pe scurt, filmul este povestea unui tanar care isi pierde parintii si memoria intr-un accident de masina teribil. Familia de origine bulgara, emigrata in Germania in timpul regimului comunist, facea drumul de intoarcere spre casa, pentru a-si vizita bunicii ramasi in tara natala.

O coproductie bulgaro-sloveno-germano-ungara, filmul a avut un pic din tot: putin despre drama epocii comuniste cu teroare politiei secrete, a inchisorii politice, putin despre viata usor disfunctionala a famillilor central si est-europene in care tatal era vesnic capul familiei iar mama intruchiparea spiritului de sacrificiu, putin despre copilaria franta de fuga peste granita si marcata de privatiuni, soarta crunta a imigrantilor si incapacitatea lor de a se adapta, lipsa tolerantei tarilor gazda ale refugiatilor, iubire, speranta si credinta, datini si obiceiuri care par bizare (varsat de vin pe jos din pahare, inainte de a bea, pentru a pomeni pe cineva decedat, urmat de un Bogda Prostea, stropitul mormintelor cu vin etc.).

Si mai pe scurt, despre identitati, memorie -depozitara identitatilor-, si reintoarecere. Una peste alta, bucuria de a vedea film european m-a dus spre Cinematograful Studio ieri seara si nu am regretat deloc acest spectacol de emotii. Sala a ras copios la fazele nostime (bunicul isi bate nepotul cu un baston, ii arde pastilele si-i recomanda un tratament intens cu vin pentru recuperarea memoriei), a suspinat la momentele emotionante si a explodat la fazele penibile. Pe scurt, nu am fost data pe spate, dar a fost o experienta placuta. Vizionarile continua astazi cu Vortex si Mica Moscova.

*regia Stephan Komandarev, mai multe detalii despre film si despre restul programului pe pagina Festivalului.

Niciun comentariu:

 

Blog Counter