joi, 11 martie 2010

Back in the USSR

Cum spunea titlul unei piese. Ma rog, aseara am ajuns inapoi in tarisoara noastra. Am vizitat putin din nordul Italiei, si cel mai mult m-a impresionat diferenta de infrastructura dintre ei si noi. La ei au tot ce le trebuie, la noi singurul adevar valabil este ca noi platim si ei ne fura. Las in urma lista de plusuri si minusuri, pentru ca ar fi atat de lunga incat nu ar incapea aici....si afisez niscaiva poze din excursia mea.

Locul 1 in topul destinatiilor vizitate, magna cum laudae, Venezia. Comuna Venezia, cum spune indicatorul rutier, este imensa. Ce vedem noi la tv de regula este centrul insulei San Marco, cel cu vestita piata plina de porumbei. Vesti proaste. Porumbei mai sunt doar cativa, de pofta. Din cauza ca erau prea numerosi, si distrugeau monumentele ori aduceau cu ei diverse boli, au fost decimati. In tot cazul, Venezia nu poate fi povestita si nici descrisa. Nu va veti putea face o idee cat de cat corecta nici din fotografiile prietenilor. Pentru mine e ca si cum ai intra intr-o alta lume, aceea care s-a oprit din evolutie la 1700 si, cand s-a prabusit Republica Venezia. Totul este monumental, grandios, colosal, si.....fascinant.

Locul 2 ii revine orasului Verona, celebra resedinta a piesei Romeo si Julieta. Ei bine, da. Este splendid. Are tot ce vrei. Antic si modern, poti sa parcurgi stradutele inguste pavate cu marmura, sa mergi acasa la Familia Capullet, sa te pozezi nu-i asa, in balconul din celebra scena, sa urci in turnul bisericii din centru, sa vizitezi amfiteatrul local, si cate si mai cate. Concomitent, bestiala pentru shopping, gasesti toate brandurile celebre si mai putin celebre la noi, dar cunoscute de ei, preturi pentru toate buzunarele, cafenele pitoresti si muzee. De retinut ca destinatie. Atentie la cazari. Este destul de costisitor sa te cazezi in Verona. Si asta mi-au spus-o localnicii.

Locul 3, ultimul oras vizitat, Padova. Mare centru universitar, loc vestit de pelerinaj la mormantul Sf. Antonio di Padova, un soi de Sighisoara de 100 de ori mai mare si mai animata. Cei mai multi tineri pe care i-am vazut in Italia erau in Padova. Foarte buni biciclisti. Merg in viteza ucigasa si daca te-ai nimerit pe pista lor risti sa te ia vreunul pe ghidon. Acum inchei si va las in compania pozelor. Imi doresc din suflet sa revin in Italia, de data asta pentru Roma, Napoli, si alte si alte locuri frumoase. Eu va recomand sa mergeti oricand, dar mai ales vara, Marea Adriatica este splendida, si daca aveti masina la dispozitie cred ca intr-o saptamana puteti tranzita toata Italia din Nord in Sud.

Niciun comentariu:

 

Blog Counter