joi, 26 noiembrie 2009

Gaudeamus de Rushdie, igitur


Targ de carte Gaudeamus la Romexpo. Multa agitatie pentru ca vine Salman Rushdie si pe la noi. Recunosc ca m-am foit indelung in ideea de a lua musai autograf de la dumnealui. Mega-celebritate in lumea literaturii internationale, faimos datorita condamnarii la moarte care planeaza asupra sa pentru Versetele satanice, subiect de prima pagina fara doar si poate, mare amator de showing-off, cateva carti foarte bune, unele bunicele, niscaiva aparitii prin filme. Inghesuiala mare la standul Dacia pentru autograful lui Salman, unde coada se intindea pana printre standurile editurilor, serpuind agale. Am stat pe ganduri daca sa ma inscriu sau nu in acest sir al celor disperati sa obtina iscalitura de pe prima pagina. Cred ca editura Polirom a inregistrat vanzari record la editiile cartonate cu care a venit (putea sa aduca si din tirajele mai vechi, ca nu se intampla nimic, asta daca nu sunt chiar epuizate). As fi curioasa daca dupa acest eveniment va mai cumpara cineva Rushdie la fel de mult. Eu una am citit o singura carte si m-as fi oprit acolo. Dar acum ca am luat Copiii din miez de noapte, o voi lectura si pe aceasta. Am achizitionat cateva carti noi, marea batalie ar fi trebuit sa fie pe cartile reduse care fac toti banii. Titlurile sunt grozav de valoroase si banii in sfarsit ne ajung pentru mai multe volume. Din nou trebuie sa atrag atentie ca cei de la Polirom au facut abstractie de reduceri si au venit doar cu oferte de targ (15-20% din pretul de la stand), iar celebrele carti la 9.99 ron nu se regaseau. Asa ca m-au pierdut cu miscarea asta, fortandu-ma sa virez spre Humanitas, Nemira si altii. Am dat fuga si la autograf, pe ultima suta de metri. Cred ca am fost chiar ultima care i-a furat maestrului o semnatura. Era epuizat, i se citea oboseala pe fata iar semnatura mea arata ciudat de mazgalita:) Ei bine, am vrut-o si am avut-o. Macar nu am indurat statul la coada pentru ea. Care dintre voi ati mai asteptat pentru autograful lui Rushdie? Mana sus! Iata si poza cu achizitiile mele. Lista este dupa cum urmeaza:

1. N.N. Taleb, Lebada Neagra, Ed. Curtea Veche. Abia astept sa o citesc, foarte apreciata si recomandata de G50 Great thinkers.
2. Jesus Diaz, Cele patru fugi ale lui Manuel, Ed. Humanitas. Iubesc literatura cubaneza. Abia astept sa citesc ceva de Diaz.
3. Douglas Coupland, Generatia X, Ed. Humanitas. Mi-a placut coperta si sper sa gasesc ceva interesant inauntru. La o prima rasfoire promite.
4. Jesus Diaz, Spune-mi ceva despre Cuba, Ed. Humanitas. Este chiar atat de evident?
5. David Mitchell, Atlasul norilor, Ed. Humanitas. In continuare ma atrag cartile cu "nori" in titlu. Dupa ce l-am citit pe Stephane Audeguy, si imi permit o paranteza ca sa spun ca mor de ciuda ca l-am ratat in cadrul targului, tot ce are nori e pentru mine. Pe cartea asta chiar era bataie, la figurat, si am avut noroc sa o prind. Si pe buna dreptate sa se inghesuie lumea sa o citeasca. Abia astept si eu. Cred ca incep cu ea.
6. Salman Rushdie, Copiii din miez de noapte, Ed. Polirom. Mi s-a tot spus ca ar fi cea mai buna carte a lui. Asa am ales-o pe aceasta si nu pe alta. Vom vedea.

Niciun comentariu:

 

Blog Counter